Results 1 to 14 of 14

Thread: 4L80E questions/problems?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Morrisville, VT, USA
    Posts
    2,396

    Default 4L80E questions/problems?

    Looks like I've been absent for over a year!
    2008 Jaco Seneca 35' motor home (Kodiak 5500 chassis). Pulling 18' Wells Cargo enclosed trailer, with 2016 Miata in it.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    New Hampshire - Live Free or Die
    Posts
    6,052

    Default

    Where ya bin?

    [Edit] Ah! I see your other thread explains a lot...
    The Constitution needs to be re-read, not re-written!

    If you can't handle Dr. Seuss, how will you handle real life?

    Current oil burners: MB GLK250 BlueTEC, John Deere X758
    New ride: MB GLS450 - most stately
    Gone but not forgotten: '87 F350 7.3, '93 C2500 6.5, '95 K2500 6.5, '06 K2500HD 6.6, '90 MB 350SDL, Kubota 7510

  3. #3
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Morrisville, VT, USA
    Posts
    2,396

    Default

    Awe, heck! I just wrote, for over a half-hour, and lost everything, again!
    I've looked everywhere, on here and can't see a place to "save"! I need some help, long before I try to post anything! So far, I've spent close to 1.5 hrs, over 2 days and lost all but my heading and yesterday's first line!
    So, tell me. How do I hang on to what I'm writing?!
    2008 Jaco Seneca 35' motor home (Kodiak 5500 chassis). Pulling 18' Wells Cargo enclosed trailer, with 2016 Miata in it.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2001
    Location
    New Hampshire - Live Free or Die
    Posts
    6,052

    Default

    Well, you did OK on that one (above)... What are you doing differently?

    One thing I've done a couple of times is to select a huge block of text without realizing it,then, the next thing you type replaces it. It's a problem if oyu have a touch pad below the keyboard...

    If you catch it in time sometimes you can type <ctrl>Z and undo it.
    The Constitution needs to be re-read, not re-written!

    If you can't handle Dr. Seuss, how will you handle real life?

    Current oil burners: MB GLK250 BlueTEC, John Deere X758
    New ride: MB GLS450 - most stately
    Gone but not forgotten: '87 F350 7.3, '93 C2500 6.5, '95 K2500 6.5, '06 K2500HD 6.6, '90 MB 350SDL, Kubota 7510

  5. #5
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Granby, Missouri, USA
    Posts
    3,077

    Default

    If I know that I'm going to make a longer post, I will click on the "go advanced" button at the bottom of the Quick Reply box, or on the "reply to thread" button at the bottom of the last post. That will open a new page where it's easier to type everything in. I tend to have better luck doing that instead of using the Quick Reply box that automatically pops up at the bottom. It's way to easy to accidentally click on the "cancel" button instead of the "post quick reply." Don't ask me how I know!

    Casey
    1995 K1500 Tahoe 2 door, 6.5LTD, 4L80E, NP241, 3.42's, 285/75R16 BFG K02's; 1997 506 block; Kennedy OPS harness, gauges, Quick Heat plugs, and TD-Max chip; Dtech FSD on FSD Cooler; vacuum pump deleted, HX35 turbo, Turbo Master, 3.5" Kennedy exhaust, F code intake; dual t/stats, HO water pump, Champion radiator; Racor fuel filter

  6. #6
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Morrisville, VT, USA
    Posts
    2,396

    Default Third try!

    OK, I'll try just itemizing the details, up to the onset of a problem.
    *95 Burb 6.5 TD 2500 W/ 4911 mech pump, phaser timing, big IC, 4" exhaust, US Shift-Quick4 tranny control.
    *Rebuilt 4L80E in May 19+ months ago, out of 1 year warranty.

    Couple weeks ago, noticed minor noise in ( what I perceived) as trans. Hollow, maybe, light mechanical, not noticeable, inside, only idle at outside. Checked fluid, cold. Down some added 1quart. Drove till above 140. Added~ pint to bring to full-hot mark. Oil doesn't smell and looks clean as new. This is first time I've had to add, since rebuild. Was fine, less than 2 months ago and trans has less than 5000 m, in 19 months.
    Five-6 days ago, started cold at ~mid-teens. Warmed for ~5 min, put in Dr, stalled! Warmed some more, would idle in Dr, then, take throttle to drive around driveway loop ~200 yds. Trans noise noticeable, inside, and feet, hands, butt, told me to shut down. Not loud, but seemed like interference between gears, or something. And, Quick4 display was black!
    Next day: Checked Q4 for power. Nope. Found 12V to and through -good 7.5A fuse, but not at pin 9 at display/control. Sun went down, so, waited till warmer, next day. Dash panels out, q4 control in hand, pin 9 has 12V!!! But, the display now has only US showing and won't change when I start engine and shift into gear. Should show P R N 123.
    So, here we are. Couldn't call US Shift, because of weekend and holiday,BTW.
    As always, looking for advice, experience, expertise, commiseration, etc.
    2008 Jaco Seneca 35' motor home (Kodiak 5500 chassis). Pulling 18' Wells Cargo enclosed trailer, with 2016 Miata in it.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Newberg Oregon
    Posts
    12,274

    Default

    Almost sounds like the lockup converter or it's controls have an issue.

    Stalling in drive is indicative of a messed up converter....

    The controller may have died

  8. #8
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Morrisville, VT, USA
    Posts
    2,396

    Default

    Thanks, Robyn. Any simple checks that I can do, from underneath? I'll get under an check for loose wires, etc, as well as call US Shift.
    If nothing obvious appears, I'll probably take it over to Bill, the guy who R&R'd it, for taking it to the trans shop in Show Low and back. BTW, that shop's claim to fame is, that he replaces all the electronics in the gearbox. That's (supposed) to be why it cost me over 3 grand!
    Question. Given what I've told you about it, what are your thoughts on towing it in neutral for the ~8 miles, over to Bills? I was already thinking that I'd disconnect the driveshaft, but, if it's not necessary - - - ?
    2008 Jaco Seneca 35' motor home (Kodiak 5500 chassis). Pulling 18' Wells Cargo enclosed trailer, with 2016 Miata in it.

  9. #9
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    CA
    Posts
    13,568

    Default

    Sounds like a controller fail as Robyn said, or it's not getting power where it should. If the controller computer isn't happy, stop there. Definitely get it over to your tranny upfitter guy.

    No problem towing a 4x4 in Neutral, as long as the Neutral we're talking about is the transfer case. NO tranny neutral towing though, for one mile or 8 (short of a dire emergency). Just get the transfer case in neutral.
    1985 Blazer 6.2
    2001 GMC 2500HD D/A
    dmaxmaverick@thedieselpage.com

  10. #10
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Morrisville, VT, USA
    Posts
    2,396

    Default

    Oh, for cryin out loud! This getting old isn't funny! You probably aren't as surprised as I was, just now, when I read what you said about the transfer case and it hit me like a ton of bricks. If you hadn't written that, I have no idea when I would have come to. Probably, when I mentioned to Lance that I was getting ready to disconnect the driveshaft.
    Well, anyway, thanks for the response, Maverick.
    2008 Jaco Seneca 35' motor home (Kodiak 5500 chassis). Pulling 18' Wells Cargo enclosed trailer, with 2016 Miata in it.

  11. #11
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Newberg Oregon
    Posts
    12,274

    Default

    I am not sure on towing that rig with the Tcase in N

    Personally I would unhook the rear drive shaft at the diffy....Tape up the joint so the caps don't fall off (Duct or gorilla) and wire the shaft up safely out of the way.....

    Some T cases can be towed wheels down....Others NO

    The T cases are oiled by a pump.....Some oil properly in N some do not......

    You already have an issue to deal with.....Simple to unhook the shaft and avoid any possibility of more problems.....
    (1) 1995 Suburban 2500 4x4
    (1) 1997 Astro
    (1) 2005 Suburban (Papa Smurf)
    THIS IS BOW TIE COUNTRY

  12. #12
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Granby, Missouri, USA
    Posts
    3,077

    Default

    Quote Originally Posted by Robyn View Post
    I am not sure on towing that rig with the Tcase in N
    GM allows flat towing 4WD vehicles with the transmission in Park and the transfer case in neutral. Popular for RVer's to tow 4WD trucks behind their motorhomes for that reason.

    Casey
    1995 K1500 Tahoe 2 door, 6.5LTD, 4L80E, NP241, 3.42's, 285/75R16 BFG K02's; 1997 506 block; Kennedy OPS harness, gauges, Quick Heat plugs, and TD-Max chip; Dtech FSD on FSD Cooler; vacuum pump deleted, HX35 turbo, Turbo Master, 3.5" Kennedy exhaust, F code intake; dual t/stats, HO water pump, Champion radiator; Racor fuel filter

  13. #13
    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Newberg Oregon
    Posts
    12,274

    Default

    Good deal.......
    I have heard of issues....But not specific to the GM Rigs...

    Most common T Cases have an oil pump driven off the rear output shaft that feeds all the internals.....
    (1) 1995 Suburban 2500 4x4
    (1) 1997 Astro
    (1) 2005 Suburban (Papa Smurf)
    THIS IS BOW TIE COUNTRY

  14. #14
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Morrisville, VT, USA
    Posts
    2,396

    Default Tranny thread.

    Just jumping in to let you know that I appreciate everyone helping. And, to admit that I haven't touched the Burb for nearly 2 weeks. With the mild Winter we're having, being unusually dry, the attraction of making grocery and doctor runs with the Miata, is just too tempting. Rough roads have proven to be not even an annoyance for that car. It's the only car (out of nearly 40), that I've ever owned that doesn't rattle! I've been amazed, that I could drive into a car wash, wash the thing, even letting the high pressure wash and rinse get very near the window/top junction and get back in, and not find a drop of water, inside, except that which was on my shoes! A fantastic automobile. Of course, it just turn 21 K miles, which, for a 2016 car, is pretty low. In 22, I put less than 600 miles on it.
    Gotta get "on-the-stick, and do some checking on the 4L80. I'll try to stay in touch, more diligently.
    2008 Jaco Seneca 35' motor home (Kodiak 5500 chassis). Pulling 18' Wells Cargo enclosed trailer, with 2016 Miata in it.

Similar Threads

  1. 4L80e Shifting Problems
    By TurboDiverArt in forum 6.5L Turbo Diesel - Tech Support - Troubleshooting - Performance
    Replies: 4
    Last Post: 06-02-2017, 07:41
  2. 4l80e problems
    By trent62301 in forum 1982-2000 C/K Truck & SUV Chassis & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 10-20-2010, 15:39
  3. 4L80E transmission problems
    By DILLIGAFRI in forum 1982-2000 C/K Truck & SUV Chassis & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 03-07-2008, 13:06
  4. 4L80E overdrive problems-Advise please!
    By Thor in forum 1982-2000 C/K Truck & SUV Chassis & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 03-02-2008, 15:08
  5. 4l80E questions
    By Steve-0 in forum 6.5L Turbo Diesel - Tech Support - Troubleshooting - Performance
    Replies: 1
    Last Post: 10-29-2006, 16:30

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •